U HAGU

Južna Afrika na ročištu ICJ-a: Tel Aviv namjerno krši obavezujuće naloge ovog suda

Ključna stvar danas je da je cilj Izraela da izbriše Gazu sa mape uskoro biti ostvaren - naglašeno je

Međunarodni sud pravde. Anadolija

Anadolija

16.5.2024

Dvodnevno ročište pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu počelo je u četvrtak primjedbama južnoafričke delegacije, pri čemu je ta zemlja podvukla "namjerno kršenje" od Izraela obavezujućih naredbi ovog suda, javlja Anadolija.

Južna Afrika je zatražila saslušanja kako bi izvršila pritisak na uvođenje dodatnih privremenih mjera protiv Izraela, rekavši da je primorana da se vrati pred najviši sud UN-a zbog "nastavka uništavanja palestinskog naroda".

Podvlačeći da su eskalirali napadi Izraela u Gazi, ta zemlja je tokom saslušanja poručila da Tel Aviv "namjerno krši obavezujuće naloge ovog suda".

- Institucionalizirana nekažnjivost" navela je Izrael da se uključi u tekući "genocid - upozoreno je, te dodano: "Južna Afrika je ovdje jer se palestinski narod suočava s genocidom u Gazi, a vaše prethodne naredbe nisu uspjele zaštititi ga od toga."

- Bilo zbog nedostatka jasnoće šta tačno naređenja zahtijevaju, ili zbog toga što ih je Izrael odlučio ignorirati, one nisu bile efikasne - dodano je.

Navedeno je da pravo na samoodbranu "ne daje državi dozvolu da koristi neograničeno nasilje", niti može "ikad opravdati genocid".

Podsjećajući na presudu suda iz 2004. godine, Južna Afrika je poručila da "nemaju prava na samoodbranu okupacione države protiv teritorije koju okupira".

- Ključna stvar danas je da je cilj Izraela da izbriše Gazu sa mape uskoro biti ostvaren - naglašeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.