IAKO JE POBIJEDIO

Pristao da odustane od svog sna: Gert Vilders neće biti premijer Nizozemske

Nije odmah bilo jasno ko će biti premijer koji će voditi desničarsku koalicionu vladu i zamijeniti Marka Rutea

Gert Vilders. AP

N. Aj.

16.5.2024

Šest mjeseci nakon što je Gert Vilders (Geert Wilders) odnio zapanjujuću pobjedu na izborima, posvađani političari konačno su u srijedu postigli sporazum o koalicionoj vladi, rekao je nizozemski lider krajnje desnice, koji neće biti premijer.

- Imamo dogovor pregovarača - rekao je Vilders, koji je nevoljno pristao da odustane od svog sna o vođenju pete po veličini ekonomije u Evropskoj uniji usred široko rasprostranjene nelagode zbog njegovih antiislamskih, antievropskih stavova.

Nije odmah bilo jasno ko će biti premijer koji će voditi desničarsku koalicionu vladu i zamijeniti Marka Rutea (Rutte), za koga je gotovo sigurno da će biti imenovan za novog generalnog sekretara NATO-a.

- Razgovori o premijeru bit će održani kasnije - rekao je Vilders novinarima.

Međutim, izgleda da je glavni kandidat bivši ministar obrazovanja i unutrašnjih poslova Ronald Plasterk, koji je također imao ključnu ulogu u nadgledanju početnih razgovora.

Kasnije u srijedu, svi poslanici četiri stranke dali su saglasnost na sporazum, čiji detalji nisu bili odmah dostupni.

U martu, četiri stranke su se složile da će težiti djelimično tehnokratskoj vladi sastavljenoj od 50 posto političara i 50 posto ljudi izvan politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.