HUMANITARNA KATASTROFA

Jordanski kralj: Prekid vatre u Gazi je nužno potreban

Upozorio je na opasnost od izraelskog kopnenog napada na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze i na mogućnost da se rat iz Gazi proširi na Zapadnu obalu

Jordanski kralj Abdulah II. Anadolija

Anadolija

30.4.2024

Jordanski kralj Abdulah II izjavio je da je prekid vatre u Pojasu Gaze nužno potreban i da se moraju poduzeti mjere kako bi se zaustavila humanitarna katastrofa, javlja Anadolija.

Kralj Abdulah II ugostio je danas američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u palati Husayniya u Amanu, a u fokusu razgovora bila je situacija u Pojasu Gaze.

Sastanku je prisustvovao i jordanski prijestolonasljednik Hussein bin Abdullah, a kralj Abdullah II je naglasio da je potrebna akcija da se zaustavi humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze i da je prekid vatre nužno potreban.

Upozorio je na opasnost od izraelskog kopnenog napada na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze i na mogućnost da se rat iz Gazi proširi na Zapadnu obalu i cijeli region.

Naglasivši da je imperativ sigurnost civila, kralj Abdulah je istakao da se humanitarna i medicinska pomoć u Gazu treba dostavljati svim mogućim sredstvima.

Skrenuo je pažnju i na važnost podrške Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), koja je spas za oko dva miliona Palestinaca u blokiranoj enklavi.

Kralj Jordana je poručio da jedina garancija za ostvarenje sveobuhvatnog i pravednog mira u regiji jeste rješenje na bazi dvije države i da je politička uloga Sjedinjenih Američkih Država u tom pogledu veoma važna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.