HAG

ICJ odbio zahtjev Nikaragve da naredi hitne mjere kako bi zaustavio njemačku podršku Izraelu

- Sud je i dalje duboko zabrinut zbog katastrofalnih uslova života Palestinaca u Pojasu Gaze, rekao je predsjednik ICJ-a Salam

Međunarodni sud pravde. Anadolija

Anadolija

30.4.2024

Međunarodni sud pravde (ICJ) izrazio je zabrinutost zbog "katastrofalnih uslova života u Gazi", ali se uzdržao od izdavanja hitnih mjera kako bi zaustavio njemački izvoz oružja u Izrael, javlja Anadolija.

Na saslušanju u Hagu

Na saslušanju u Hagu, predsjednik ICJ-a Nawaf Salam rekao je da je Njemačka potpisnica velikih međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja, a da su njemačke vlasti već izjavile da imaju ograničen izvoz oružja u Izrael.

- Sud, s 15 glasova naspram jednog, zaključuje da okolnosti koje se sada predstavljaju pred sudom nisu takve da zahtijevaju aktiviranje ovlasti prema članu 41. statuta da ukaže na privremene mjere - rekao je on.

Salam je, međutim, naglasio da je najviši sud UN-a i dalje duboko zabrinut zbog humanitarne situacije u Gazi.

- Sud je i dalje duboko zabrinut zbog katastrofalnih uslova života Palestinaca u Pojasu Gaze, posebno s obzirom na dugotrajno i široko rasprostranjeno uskraćivanje hrane i drugih osnovnih potrepština - rekao je on.

Tužba protiv Njemačke

Nikaragva je prošlog mjeseca podnijela tužbu protiv Njemačke, optužujući Berlin da je omogućio genocid nad Palestincima u Gazi, pružajući političku i vojnu podršku Izraelu. Zatražio je od ICJ-a da izda hitne mjere za Berlin kako bi zaustavio izvoz oružja u Izrael i poništio odluku o obustavi finansiranja UNRWA-e, Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

Njemačka je odbacila optužbe i branila svoju političku i vojnu podršku izraelskom ratu. Njemački pravni tim tvrdi da je izvoz oružja u Izrael bio primjeren i isporučen nakon detaljnog pregleda. Njemačka delegacija je također rekla da Berlin ispunjava svoje humanitarne obaveze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.