EGIPAT

Prijedlog primirja u Gazi je na stolu

Egipatski ministar vanjskih poslova Samih Šukri pozvao je Hamas i Izrael da prouče prijedlog, ne iznoseći dodatne detalje

Gaza. Anadolija

Anadolija

29.4.2024

Ministar vanjskih poslova Egipta Samih Šukri u ponedjeljak je potvrdio da postoji novi prijedlog za postizanje primirja u blokiranom Pojasu Gaze.

"Prijedlog za postizanje primirja u Gazi je na stolu", rekao je Šukri tokom sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Saudijskoj Arabiji. Pozvao je Hamas i Izrael da prouče prijedlog, ne iznoseći dodatne detalje.

- Moramo staviti tačku na tekuću krizu u Gazi kako bismo riješili palestinsko pitanje - rekao je Šukri.

Egipatska obavještajna delegacija održala je u petak razgovore s izraelskim zvaničnicima o predloženom sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Novi prijedlog uključuje spremnost Izraela da razgovara o "obnavljanju održivog mira" u Gazi nakon prvobitnog puštanja zarobljenika iz humanitarnih razloga, rekla su dva izraelska zvaničnika za portal “Axios“.

Očekuje se i da će izraelska delegacija posjetiti Egipat u utorak kako bi nastavila indirektne pregovore s Hamasom o prekidu vatre u Gazi, javio je javni servis KAN. Procjenjuje se da Hamas drži više od 130 izraelskih zarobljenika, dok Tel Aviv drži više od 9.100 Palestinaca u svojim zatvorima.

Hamas zahtijeva prekid smrtonosne ofanzive Izraela i povlačenje izraelskih snaga sa teritorije Pojasa Gaze. Prethodnim sporazumom u novembru 2023. godine oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, uključujući 71 ženu i 169 djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.