ANDŽEJ DUDA

Poljski predsjednik: Ako NATO to želi, mi smo spremni primiti nuklearno oružje

Već sam nekoliko puta govorio o tome. Moram priznati da sam na pitanje o tome izjavio našu spremnost

Duda: Mi smo spremni. Platforma X

E. Ć.

22.4.2024

Poljski predsjednik Andžej Duda (Andrzej) izjavio je danas kako je Poljska spremna primiti nuklearno oružje ukoliko ga NATO odluči rasporediti pred Rusijom. 

Ova izjava je došla nakon ruskog pojačavanja naoružanja u Bjelorusiji i Kalinjingradu. Poljska, podsjetimo,  dijeli granicu s i ruskom enklavom Kalinjingrad i s Bjelorusijom.

- Ako naši saveznici odluče rasporediti nuklearno oružje na našem teritoriju kao dio nuklearne podjele, kako bi ojačali istočno krilo NATO-a, spremni smo to učiniti - poručio je poljski predsjednik u intervjuu za dnevnik "Fakt".

On se obratio i nakon posjete Njujorku, gdje je održao sastanak u UN-u, te naveo kako rasprave o nuklearnoj saradnji između Poljske i SAD traju već neko vrijeme.

- Već sam nekoliko puta govorio o tome. Moram priznati da sam na pitanje o tome izjavio našu spremnost. Rusija sve više militarizira Kalinjingrad. Odnedavno premješta svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju - rekao je Duda.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je u junu 2023. potvrdio da je Rusija poslala taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.