RUSKI ZRAČNI UDARI

Ukrajina ponovo apelovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

U napadima ruskih raketa i dronova pogođena je ukrajinska energetska infrastruktura od sredine marta

Ukrajina. AP

FENA

15.4.2024

Ukrajina je u ponedjeljak ponovo apelovala na saveznike da poduzmu "vanredne i hrabre mjere" za snabdijevanje protuzračnom odbranom kako bi pomogli u odbrani od valova ruskih zračnih udara koji su posljednjih sedmica ciljali na energetski sistem.

Napadi ruskih raketa i dronova 

U napadima ruskih raketa i dronova pogođena je ukrajinska energetska infrastruktura od sredine marta, što je nagnalo Kijev da upućuje sve očajnije pozive za pomoć protuzračnoj odbrani.

- Hitno nam je potreban dodatni Patriot i drugi moderni sistemi protivzračne odbrane, oružje i municija - izjavio je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na konferenciji o sigurnosti u Crnom moru putem video veze.

- Koristim ovu priliku da još jednom apelujem na sve naše partnere da preduzmu vanredne i hrabre mjere. Ukrajinska protuzračna odbrana sada štiti ne samo ukrajinsko nebo od ruskog zračnog terora, ona također štiti susedne Moldaviju, Rumuniju i Poljsku od neposredne prijetnje projektila i dronova koji uđu u njihov zračni prostor - dodao je.

Zapadni saveznici

Zapadni saveznici nisu voljni da pošalju dodatnu protuzračnu odbranu u Kijev, dok je Ukrajini potrebno 26 sistema Patriot da u potpunosti pokrije teritoriju zemlje. Njemačka se obavezala da će isporučiti još jedan sistem nakon poziva iz Kijeva.

Kuleba se u ponedjeljak susreo sa svojim norveškim kolegom Espenom Bartom Eideom koji je u posjeti glavnom gradu Ukrajine kako bi koordinirao napore da se osigura brzo snabdijevanje Patriotima.

- Razgovaramo s drugima kako bismo mogli biti od pomoći da osiguramo da više Patriota bude dostupno - kazao je Eide.

Ukrajinski ministar pozdravio je efikasnost savezničke podrške Izraelu u odbijanju iranskog zračnog napada tokom vikenda i pozvao zemlje da slijede taj primjer kada je Ukrajina u pitanju.

- Sve što tražimo od partnera, čak i ako ne možete da se ponašate onako kako se ponašate u Izraelu, dajte nam ono što nam treba, a mi ćemo uraditi ostatak posla - izjavio je Kuleba, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.