DODATNA PODJELA U IZRAELU

Lapid nazvao Netanjahuovu vladu egzistencijalnom prijetnjom, oni ga u odgovoru nazvali licemjerom

Vođa izraelske opozicije i vladajuća stranka konstantno ispaljuju otrovne strelice jedni prema drugima

Lapid i Netanjahu. Anadolija / AP

N. H.

15.4.2024

Nakon iranskog napada na Izrael, izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) i lider opozicije u Izraelu Jair Lapid (Yair) iznijeli su niz optužbi jedan prema drugom.

Lapid je rekao da su Netanjahu i njegova vlada postali egzistencijalna prijetnja, a vladajuća stranka je optužila Lapida za licemjerje.

- Lapid, koji je potpisao sramni sporazum o predaji s Hezbolahom i radije je ostao u inostranstvu ove sedmice dok je Izrael bio pod napadima, nije čovjek koji će držati lekcije - naveli su iz Likuda, aludiravši na njegov boravak u SAD. 

Međutim, nije ostao dužan pa im je ubrzo i odgovorio. 

- Izraelsko odvraćanje u Libanu propalo je kada je Netanjahu dozvolio Hezbolahu da postavi šatore unutar suverene teritorije Države Izrael, za razliku od Lapida, koji je postigao pomorski sporazum uprkos Hezbolahovom protivljenju - poručio je Lapid, osvrnuvši se i na odnos Netanjahua prema problemu Irana: 

- Što se tiče Irana, ako je Netanjahu radio sve ove godine na iranskom pitanju, kako su postali zemlja na pragu nuklearnog oružja te poslali stotine bespilotnih letjelica i krstarećih projektila da napadnu Izrael.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.