JUGOISTOČNO OD ITALIJE

Potonuo čamac sa migrantima u Sredozemnom moru, poginulo osam osoba

Među osam preminulih, neki su umrli od hipotermije

Čamac s migrantima. Fena

Anadolija

11.4.2024

Osam osoba, uključujući dijete, stradalo je kada je čamac s migrantima potonuo u Sredozemnom moru jugoistočno od Italije, prenosi Anadolija.

Uspjeli da spase mnoge ljude

Italijanska obalska straža je intervenisala nakon nesreće, a njihovi patrolni čamci uspjeli su da spase mnoge ljude, prenosi italijanska novinska agencija ANSA

Obalska straža, koja je spasila 23 osobe, saopštila je da se čamac prevrnuo oko 55 kilometara jugoistočno od ostrva Lampedusa u međunarodnim vodama.

Među osam preminulih, neki su umrli od hipotermije.

Filippo Mannino, gradonačelnik Lampeduse, rekao je da je još jedna tragedija na moru potresla njihovo ostrvo.

Stanje na moru je užasno

- Upravo je dovezeno osam tijela, uključujući i tijelo jedne djevojčice. Ovo je postalo beskrajno prebrojavanje. Stanje na moru je užasno, a trgovci ljudima i dalje šalju ove jadne, očajne ljude na male čamce koji ne mogu ni da opstanu na površini. Uvijek je ista priča da umiru na moru - rekao je Manino.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), 385 migranata nestalo je u moru u središnjem Mediteranu od početka godine do 8. aprila.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, broj iregularnih migranata koji su stigli u zemlju morskim putem od 1. januara do 10. aprila ove godine iznosio je 15.774 u poređenju sa 31.128 u istom periodu prošle godine.

Tok migracija i nesreća koje su uslijedile u plovidbi se nastavljaju u središnjem Mediteranu, jednom od najčešće korištenih iregularnih migracijskih ruta iz Afrike u Evropu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.