IZRAŽAVAJU ZABRINUTOST

Turska osudila napad Izraela na iransku ambasadu u Damasku

U saopćenju Ministarstva navodi se da je ovo još jedno od mnogih kršenja međunarodnog prava koje čini Izrael

Damask. AP

Anadolija

2.4.2024

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je napad Izraela čija meta je bila iranska ambasada u Damasku.

Osuđuju napad

U saopćenju Ministarstva navodi se da je ovo još jedno od mnogih kršenja međunarodnog prava koje čini Izrael.

- Osuđujemo izraelski napad na iransku ambasadu u Damasku - navodi se u saopćenju te se izražava zabrinutost da će se ovaj napad pretvoriti u sukob koji će zahvatiti čitav region.

- Pozivamo sve relevantne strane da djeluju svjesno i uzdržano i da se pridržavaju međunarodnog prava - dodaje se.

Šest državljana Sirije i sedam Iranaca poginulo je u izraelskom zračnom napadu na zgradu iranskog konzulata u Damasku koja se nalazi u kompleksu iranske ambasade.

Ima poginulih

Iranska državna televizija objavila je da je sedam iranskih "vojnih savjetnika", od kojih su dvojica bili generali, i šest sirijskih državljana poginulo u napadu za koji se tvrdi da ga je Izrael izveo na iransku diplomatsku misiju u Damasku.

Iranski ambasador u Siriji Husein Akbari (Hossein) rekao je novinarima nakon napada u ponedjeljak da je zgrada konzularnih poslova napadnuta sa šest raketa iz izraelskih aviona F-35.

Izraelski vojni radio je, međutim, objavio da iranski konzulat nije bio meta napada, već obližnja zgrada koja služi kao vojni štab IRGC-a u Damasku, ne preuzimajući odgovornost za to.

Ranije u utorak, iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je da "napad Izraela" na zgradu konzulata njegove zemlje u Damasku neće ostati bez odgovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.