HUMANITARNA POMOĆ

Iz Jordana u Pojas Gaze za dva dana poslana 73 kamiona pomoći

Kako se navodi, konvoji sa 73 kamiona prevozili su pakete sa hranom i brašnom

Humanitarna pomoć. Anadolija

Anadolija

26.3.2024

Jordan je objavio da su u posljednja dva dana poslali 73 kamiona humanitarne pomoći u Pojas Gaze preko graničnog prelaza s Palestinom, Mosta “Kralj Husein“, javlja Anadolija.

Humanitarna organizacija Hashemi objavila je da su jordanske oružane snage u saradnji sa Svjetskim programom za hranu poslale još tri konvoja pomoći u hrani Palestincima u Pojasu Gaze.

Kako se navodi, konvoji sa 73 kamiona prevozili su pakete sa hranom i brašnom.

U saopštenju se dodaje da je Jordan istom rutom od decembra poslao 605 kamiona pomoći u Pojas Gaze.

Najmanje 32.414 Palestinaca ubijeno je u napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopštilo je u utorak Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi.

U saopštenju ministarstva se navodi da je 74.787 Palestinaca povrijeđeno u napadima.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.