POSTOJI LI PRIJETNJA

Poslije terorističkog napada u Moskvi: Nakon Francuske, još jedna zemlja pojačala mjere protiv terorizma

Zaključeno je da je "važno nastaviti opsežne aktivnosti nadzora policije i obavještajnih snaga, uključujući na internetu"

Italija: Pojačane mjere sigurnosti. Ansa.it

E. Ć.

25.3.2024

Nakon terorističkog napada u Moskvi, u kojem je ubijeno najmanje 137 ljudi, Francuska je pojačala mjere sigurnosti, a iste mjere poduzela je i Italija.

Tokom sastanka u Ministarstvu unutrašnjih poslova italijanski nacionalni odbor za javni red i sigurnost zaključio je da je "važno nastaviti opsežne aktivnosti nadzora policije i obavještajnih snaga, uključujući na internetu, kako bi se identificirale moguće riskantne situacije na nacionalnom teritoriju” te da se nadzor posebno pojača u vrijeme uskršnjih praznika i na lokacijama na kojima se okuplja veliki broj ljudi, prenosi italijanska agencija "Ansa".

Alfredo Mantovano, državni sekretar Vlade Italije, kazao je kako su glavna teroristička prijetnja Italiji "vukovi samotnjaci", a ne organizirane grupe poput one koja je u petak napala koncertnu dvoranu u Moskvi i usmrtila najmanje 137 osoba.

- Prijetnja nije tolika od organiziranih grupa. Vjerujem da bi grupa poput one koja je djelovala u napadu na Moskvu, a koja je morala biti obučena i imati logističku podršku, u Italiji prije bila presretnuta - poručio je Mantovano za televiziju RAI.

Podsjetimo, odgovornost za teroristički napad u Moskvi preuzeo je ISIL.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.