"POSLJEDNJA GENERACIJA"

Klimatski aktivisti blokirali ceste u Njemačkoj

U Minhenu i Regensburgu, policija je prebrojala 120 odnosno 150 demonstranata na prijavljenim i na neprijavljenim skupovima

Demonstracije u Njemačkoj. Tagesspiegel

D. R.

16.3.2024

Aktivistička skupina za klimu "Posljednja generacija" ponovno je danas protesvovala blokiravši ceste na nekoliko mjesta u Njemačkoj, ali ovaj put demonstranti se nisu zalijepili za asfalt.

Oko 130 ljudi blokiralo je u podne berlinski most Warschauer, objavila je policija. Više puta su sjeli i ustali s asfalta.

U Minhenu i Regensburgu, policija je prebrojala 120 odnosno 150 demonstranata na prijavljenim i na neprijavljenim skupovima. U Minhenu nije bilo većih problema u saobraćaju.

Nedaleko od LNG terminala na baltičkom otoku Rugenu, 30 aktivista poremetilo je saobraćaj na pristupnoj cesti do trajektne luke Sassnitz.

Policija je prvo dopustila protest, ali ga je nakon nekoliko sati prekinula Glasnogovornik je rekao da su namjeravali ostati duže, možda do nedjelje, istaknuvši da smatraju da je terminal "vrhunac ludila fosilnih goriva".

Planirane su i nove blokade u Kelnu na zapadu i u Lajpcigu na istoku zemlje. Posljednja generacija traži radikalnu akciju protiv klimatskih promjena uključujući potpuno odustajanje od fosilnih goriva.

Blokade organiziraju od početka 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.