PRVI PUT

Zastava Švedske podignuta u sjedištu NATO-a

Švedska zastava je prvi put podignuta u sjedištu NATO-a u ponedjeljak na ceremoniji obilježavanja članstva zemlje u Alijansi

Švedska zastava. Anadolija

FENA

11.3.2024

Švedska zastava je prvi put podignuta u sjedištu NATO-a u ponedjeljak na ceremoniji obilježavanja članstva zemlje u Alijansi. Švedska je postala 32. saveznik NATO-a 7. marta nakon što je deponovala svoj instrument pristupanja Sjevernoatlantskom sporazumu Vladi Sjedinjenih Država u Vašingtonu, saopćeno je iz NATO-a.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je poželio dobrodošlicu premijeru Ulfu Kristerssonu u sjedištu NATO-a na ceremoniji podizanja zastave povodom prijema Švedske.

Govoreći uoči ceremonije, generalni sekretar je zahvalio premijeru Kristerssonu na njegovom snažnom ličnom vodstvu i posvećenosti vođenju Švedske u NATO.

- Švedska je zauzela svoje pravo mjesto za stolom NATO-a pod okriljem zaštite po članu 5. – krajnje garancije naše slobode i sigurnosti. Svi za jednog i jedan za sve - kazao je on.

Švedska zastava je istaknuta kako bi se pridružila zastavama ostalih saveznika (31), dok je svirala švedska nacionalna himna i himna NATO-a. Ceremonije podizanja zastave održane su istovremeno u Savezničkoj komandi za operacije (SHAPE) u Monsu (Belgija) i Savezničkoj komandi za transformaciju u Norfolku, Virdžinija (Sjedinjene Američke Države).

Stojeći uz premijera Kristerssona, generalni sekretar Stoltenberg je rekao: „Pristupanje Švedske ponovo pokazuje da vrata NATO-a ostaju otvorena. Niko ga ne može zatvoriti. Svaki narod ima pravo da bira svoj put, a svi biramo put slobode i demokratije.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.