OTKRIO CNN

Roman Abramovič učestvovao u pregovorima o razmjeni Alekseja Navaljnog

Pregovori su trajali dvije godine, ali su počeli ubrzano napredovati kada je oligarh posjetio Moskvu proteklih mjeseci

Abramovič: Učestvovao u pregovorima za puštanje Navaljnog. AP

N. H.

9.3.2024

Roman Abramovič, ruski oligarh, bio je umiješan u pregovore o razmjeni zatvorenika iz više zemalja, a koja je uključivala Alekseja Navaljnog, otkriva CNN. 

Pregovori su trajali dvije godine, ali su počeli ubrzano napredovati kada je oligarh posjetio Moskvu proteklih mjeseci. Sve je bilo u neformalnoj fazi, ali se činilo da dogovor za Navaljnog nije bio neizbježan. 

CNN-ovi novinari navode da je u početku sudjelovala i Hilari Klinton (Hillary Clinton), bivši američki državni sekretar. 

Abramovič, kojem je Zapad uveo sankcije i koji vrijeme provodi u UAE, susreo se s Klinton kada su se formirale ideje za složenu razmjenu sedam osoba. 

Abramovič je u dobroj vezi s Kremljom od početka ruske invazije na Ukrajinu i bio je ključan u ranim naporima za pregovore o okončanju sukoba.

Pojedini nezavisni mediji iz Rusije su objavili da se Abramović sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati prije nego što je Navaljni preminuo 16. februara. 

Saradnica Navaljnog Marija Pevčić je rekla ubrzo nakon njegove smrti da se Abramovič uključio u pregovore i da je Kremlju "isporučio prijedlog za razmjenu".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je krajem februara odgovoriti na pitanja novinara o Abramovičevoj umiješanosti u pregovore za razmjenu Navaljnog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.