BLISKI ISTOK

Poslije napada na istoku Libana: Hezbolah ispalio 60 raketa na izraelsku vojnu bazu

Kako je navedeno rakete su ispaljene na „bazu Nafah“ na Golanskoj visoravni

Hezbolah ispalio 60 raketa. Platforma X

H. J. I.

26.2.2024

Hezbolah je danas saopštio da je ispalio 60 raketa tipa Kaćuša na izraelsku vojnu bazu u odgovoru na napade na istoku Libana, u kojima su ubijena dva člana te libanske ekstremističke organizacije. 

Kako je navedeno rakete su ispaljene na „bazu Nafah“ na Golanskoj visoravni pod okupacijom Izraela „u odgovoru“ na izraelske napade u regionu Balbek u dolini Beka.

Nema povrijeđenih osoba

Izraelska vojska je na pitanje France pressa odgovorila da je „desetine raketa“ ispaljeno iz Libana. Izraelski mediji su javili da je nekoliko raketa eksplodiralo u blizini autobusa sa putnicima, koji su brzo izašli da se sklone i izvještaja o povredama nema.

Izrael je ranije saopštio da su ciljane pozicije Hezbolaha u Balbeku u znak odmazde za napad raketom zemlja-zrak u kojem je jutros pogođen veliki izraelski dron nad južnim Libanom.

Cilj jednog napada bilo je skladište Hezbolaha, a drugog zgrada koja pripada toj proiranskoj organizaciji u predgrađu Balbeka, poznatom po rimskom hramu, rekao je bezbjednosni izvor France pressu. Hezbolah je potvrdio pogibiju dva svoja borca.

Oboren dron

Izraelska vojska je rekla da su njeni borbeni avioni ciljali protuvazdušne lokacije Hezbolaha u dolini Beka, poslije napada na Hermes-450 dron koji je, kako je rečeno, oštećen.

Region Balbek u dolini Beka koja se graniči sa Sirijom je uporište Hezbolaha.

Hezbolah je potvrdio da je njegova jedinica protuavionske odbrane oborila veliki izraelski dron dvadesetak kilometara od granice s Izraelom.

Današnji napad na Balbek je prvi van južnog Libana od početka rata u Gazi 7. oktobra, poslije čega su izbili i gotovo svakodnevni prekogranični sukobi izraelske vojske i Hezbolaha, saveznika palestinskog Hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.