NEMOGUĆE POPRAVITI ODNOSE

Medvedev: Rusko-američki odnosi decenijama se neće poboljšati

Moj trenutni položaj omogućava mi da govorim kategoričnije i otvorenije nego u drugim periodima - kazao je Medvedev

Dmitrij Medvedev. Fena / Mreža X

FENA

22.2.2024

Rusko-američki odnosi neće se poboljšati u narednim godinama, pa čak i decenijama, izjavio je u četvrtak zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu za lokalne medije.

- Moj trenutni položaj omogućava mi da govorim kategoričnije i otvorenije nego u drugim periodima - kazao je Medvedev, dodajući da će, po njegovom mišljenju, Rusiji i Sjedinjenim Državama biti nemoguće da poboljšaju odnose u godinama koje dolaze.

Rekao je da obje zemlje neće moći da razvijaju normalne veze u narednim godinama nakon onoga što se desilo, bez obzira ko je na vlasti u Washingtonu.

Medvedev je ponovio da Moskva nikada nije odbila da pregovara s Kijevom jer je Ukrajina ta koja zabranjuje razgovore, ali pokušaji zapadnih zemalja da usmjere Ukrajinu u tom pravcu ostali su bezuspješni.

On je rekao da će ruski preduslovi za takve pregovore biti "priznanje rezultata specijalne vojne operacije", dodajući da Ukrajina pokušava odgoditi pregovarački proces iz straha od trenutnog poraza, prenosi Xinhua.​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.