RUSKI PREDSJEDNIK

Šta je sljedeće za Putina: Nakon smrti Navaljnog, mnogi strahuju od njegovog idućeg poteza

Lideri širom zapada na sličan su način ponovili stav Alburova, stavljajući krivicu za smrt Navaljnog direktno na noge Putina

Putin: Navaljni je bio njegov žestoki kritičar. Platforma X

E. Ć.

18.2.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin se nasmiješio i izgledao neobično svečano u četvrtak dok je hvalio fabričke radnike i šalio se sa državnim novinarima u industrijskom pogonu u uralskom gradu Čeljabinsku.

Putinovo samopouzdanje bilo je nepogrešivo, znak njegovog punog uvjerenja da će se izvući sa smrću svog najvećeg kritičara u zatvoru Alekseja Navaljnog, dok će nadživjeti Ukrajinu na bojnom polju, piše "The Guardian".

Možda se nikad neće saznati

Svijet možda nikada neće saznati šta se konkretno dogodilo u petak, na dan smrti Alekseja Navaljnog u udaljenom zatvoru iznad Arktičkog kruga. Od nedjelje, njegovoj porodici još nije bilo dozvoljeno ni da vidi njegovo tijelo.

Navaljni je proveo godine trpeći neke od najgorih ekscesa ruskog zatvorskog sistema. Kaznene kolonije u zemlji su ozloglašene po svojim tmurnim uslovima, a opozicioni lider je posebno okrutan.

Bez obzira na okolnosti njegove smrti, godine zlostavljanja podržavaju široko rasprostranjeno mišljenje njegovih pristalica da je Kremlj odgovoran.

- Putin je ubio Alekseja Navaljnog. Kako je to tačno uradio, sigurno će biti otkriveno - rekao je Georgij Alburov, saveznik Navaljnog i istraživač njegove Fondacije za borbu protiv korupcije.

Lideri širom zapada na sličan su način ponovili stav Alburova, stavljajući krivicu za smrt Navaljnog direktno na noge Putina.- 

- Nemojte pogriješiti: Putin je odgovoran za smrt Navaljnog. Putin je odgovoran - rekao je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

Više ne traži odobrenje Zapada

Ali ove izjave će vjerovatno ostaviti Kremlj da u najboljem slučaju sliježe ramenima.

Već tražen čovjek nakon presude međunarodnog krivičnog suda kojom se tereti za nadgledanje otmice Ukrajinaca, Putin je odavno prestao da traži odobrenje Zapada. Kako Kremlj to vidi, Putin je na čelu.

Smrću Navaljnog, on je nanio razarajući udarac već potisnutoj opoziciji u zemlji.

Njegova kontrola nad unutrašnjom politikom sada izgleda potpuna. Nakon izbora sljedećeg mjeseca, bit će krunisan za još jedan šestogodišnji predsjednički mandat, a njegov bi mandat mogao nadmašiti čak i onaj sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Kako se bliži druga godišnjica Putinove invazije, Ukrajina je lišena vitalne pomoći, a pokazuju se napukline u moralu.

U subotu je ukrajinska vojska bila prisiljena da se povuče iz Avdiivka, ključnog ukrajinskog grada na frontu, odlukom kojom je Kijev zadao vojni udarac i čvrsto predala inicijativu za rat Putinu.

Dugoročno gledano, Donald Tramp (Trump), koji tek treba da komentariše smrt Navaljnog, ima realne šanse da postane sljedeći američki predsjednik, što bi Putinu moglo dati kartu blanš u Ukrajini i šire.

Zapadni plan da izoluje Putina i njegovu zemlju, da od njega napravi pariju i da uvede globalne sankcije koje bi osakatile rusku ekonomiju nisu dale željeni rezultat.

Novi Putinovi saveznici

Putin je stvorio nove saveznike i udvarao se globalnom jugu, nailazeći na veliku dobrodošlicu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, nekada čvrstim zapadnim saveznicima.

Bajden je u petak brzo priznao da će nakon Navalnijeve smrti biti teško nanijeti "razorne" posljedice Rusiji koje je obećao 2021. 

- Razmišljamo o tome šta bi još moglo da se uradi - rekao je Bajden.

Ovo oklijevanje će vjerovatno samo ojačati Putinovo povjerenje. 

- Što je Putin nekažnjeniji, neizbežno postaje agresivniji - rekao je Boris Bondarev, bivši visoki ruski karijerni diplomata koji je prebegao iz Kremlja nakon početka rata 2022.

- Pošto je uništio opoziciju kod kuće, on će se onda fokusirati na one koji se usude da govore u inostranstvu - upozorio je Bondarev.

Čini se da je ovo raspoloženje zarazno među Putinovim saveznicima. "Rusija nikome ništa ne duguje - hajde da počnemo odatle", napisala je Margarita Simonijan, šefica državne televizije RT, komentarišući izjavu NATO-a da Putin ima "ozbiljna pitanja na koja treba odgovoriti" u vezi sa smrću Navaljnog.

Simonijan, naizgled nezainteresiran za optiku, nastavio je rekavši da ju je pet osoba koje su postale "žrtve" Navalnijeve antikorupcijske istrage već pozvalo da proslave njegovu smrt.

Nakon njegovog ubistva, mnogi strahuju za ono što dolazi. 

- Bez provjere svoje sposobnosti da pravi fatalne greške, ostarjeli ruski vladar okružen ulizicima mogao bi se upustiti u nepromišljenije poteze u narednim godinama od bilo čega što smo do sada vidjeli - napisao je Aleksandar Gabujev, direktor Carnegie Russia Eurasia Centra.

Istaknuti ruski sociolog Greg Judin je to rekao mračnije:

- U Rusiji vole da kažu da je najmračnije pred zoru. Mislim da je to istina – samo što još ne poznajemo pravi mrak. Izgleda da tek počinje da pada mrak. Sunce je nestalo, prenosi "The Guardian".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.