SAMIT

Afrički lideri osudili su izraelske napade na Pojas Gaze

Napadi Izraela su najočiglednije kršenje međunarodnog humanitarnog prava, rekao je čelnik Afričke unije Mahamat, optužujući Izrael za uništavanje Gaze

Musa Faki Mahamat. UN

Anadolija

17.2.2024

Na 37. redovnom samitu šefova država i vlada Afričke unije u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, afrički lideri osudili su napade Izraela na Pojas Gaze.

Predsjednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat i mandatni predsjednik Afričke unije i predsjednik Komorskih ostrva Azali Asumani osudili su izraelske napade na Gazu na zajedničkoj konferenciji za novinare s palestinskim premijerom Muhamedom Štajehom.

Pozivajući na hitno okončanje napada na Pojas Gaze, Mahamat je rekao da afričke zemlje osuđuju te izraelske napade.

- Napadi Izraela su najočiglednije kršenje međunarodnog humanitarnog prava - rekao je Mahamat, optužujući Izrael za uništavanje Gaze.

Ističući da se Gaza suočava sa napadima bez presedana u ljudskoj istoriji, Mahamat je naglasio da su oni solidarni sa palestinskim narodom.

- Osuđujemo genocid koji je Izrael počinio u Palestini pred našim nosom. Međunarodna zajednica ne može zatvoriti oči pred ugnjetavanjem koje ne samo da stvara haos u Palestini već ima i katastrofalne posljedice u ostatku svijeta - rekao je Asumani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.