SPORNE IZJAVE

Demokratska stranka u SAD apelovala na kongres zbog Trampa

Komentari bivšeg predsjednika da ne bi branio pojedine NATO članice ukoliko bi ih Rusija napala i dalje izazivaju veliku pažnju javnosti

Donald Tramp. AP

D. R.

13.2.2024

Predstavnici Demokratske stranke u SAD-u apelovali su na Kongres da preduzme nove korake kako bi zaštitio NATO od Donalda Trampa (Trump) i njegovih poteza i izjava.

Komentari bivšeg predsjednika da ne bi branio pojedine NATO članice ukoliko bi ih Rusija napala i dalje izazivaju veliku pažnju javnosti, a najave da bi Trump mogao i povući SAD iz članstva u NATO-u.

- Svi bismo trebali biti prestrašeni nasmrt. Svako kome je stalo do američkog vodstva, kome je stalo do zaštite demokratije, bilo ko ko želi da se bori protiv autoritaraca širom svijeta trebao biti prestrašen nasmrt činjenicom da nam Donald Tramp govori da će žrtvovati NATO saveznike - rekao je senator Kris Van Holen (Chris Van Hollen).

Sve veća zabrinutost

Bivši zvaničnik Pentagona Džim Tovnsend (Jim Townsend) također je izjavio zabrinut zbog potencijalnih scenarija ukoliko bi Tramp došao na vlast.

- Mogao bi da umanji naše učešće. On neće ići na samite, a ministar odbrane neće ići na ministarske sastanke. Tu neće biti puno američkih lica - pojasnio je.

Kristine Berzina, NATO ekspert u njemačkom Marshall fondu, rekla je da ako Tramp postane kreativan, može napraviti mnogo štete.

NATO bi bio u opasnosti

- Ako Trump odbije poslati ambasadora u NATO ili pošalje predstavnika koji je više zainteresovan za svađu, a ne konsenzus, mislim da bismo mogli vidjeti nešto slično onome što sada vidimo u Kongresu. Da bi SAD bile u NATO-u moraju biti aktivne ili će u suprotnom postati koma - poručila je.

Nešto ranije, Trampov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John), smatra da bi bivši predsjednik SAD-a, ako pobijedi na izborima, pokušao povući Ameriku iz NATO-a.

- NATO bi bio u stvarnoj opasnosti. Mislim da bi pokušao izaći - rekao je Bolton, prenosi CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.