OKRUŽNI SUD U BONU

Njemačko-turski pisac osuđen na zatvor zbog poticanja na mržnju

Osuđen je na devet mjeseci zatvora

Akif Pirinçci. Youtube

H. J. I.

6.2.2024

Njemačko-turski pisac Akif Pirinçci osuđen je jučer na okružnom sudu u Bonu na devet mjeseci zatvora bez uvjetne kazne zbog poticanja na mržnju.

Taj 64-godišnjak kažnjen je zbog neprijateljskih primjedbi o imigrantima na svom blogu. Njegov advokat Mustafa Kaplan rekao je za dpa da je već uložio žalbu na presudu, koja još nije pravomoćna.

Nije mu prvi put

Pirinçciju ovo nije prva presuda za poticanje mržnje. No, on tvrdi da su njegove izjave obuhvaćene pravom na slobodu izražavanja. Pirinçci, rođen u Istanbulu 1959., preselio se u Njemačku s porodicom 1969. i odrastao u regiji Eifel, u blizini grada Bona.

Od 1989. godine proslavio se serijalom kriminalističkih romana "Felidae" u kojima su mačke imale glavnu ulogu. Romani su prodani u milionima primjeraka, prevedeni su na mnoge jezike i po njima su snimljeni filmovi.

Desničarske populističke i islamofobne izjave

Međutim, u posljednjih 10 godina Pirinçci je uglavnom privlačio pozornost svojim desničarskim populističkim i islamofobnim izjavama. Godine 2014. objavio je svoju prvu publicističku knjigu “Poludjela Njemačka: Ludi kult žena, homoseksualaca i imigranata”.

Sljedeće je godine protestantima protiv stranaca u Dresdenu rekao da "koncentracijski logori nažalost više ne rade".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.