PREMIJER IZRAELA NEGODUJE

Netanjahu nakon američkih sankcija: "Nema mjesta za iznimne mjere"

Ministarstvo finansija SAD izdalo je sankcije za četvoricu izraelskih doseljenika

Bajden i Netanjahu. AP

N. H.

2.2.2024

Ured premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu) objavio je saopćenje kao odgovor na američke sankcije protiv izraelskih doseljenika optuženih za nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali. 

- Apsolutna većina doseljenika u Judeji i Samariji su građani koji poštuju zakon, mnogi od njih se ovih dana redovito bore i u rezervama za odbranu Izraela. Izrael svugdje djeluje protiv svih prekršitelja zakona, tako da nema mjesta za iznimne mjere u tom pogledu - navodi se u saopćenju.

Ministarstvo finansija SAD izdalo je sankcije za četvoricu izraelskih doseljenika, nedugo nakon izdavanja izvršne naredbe Bajdenove (Biden) administracije kojom se odobrava ovakva vrsta akcije protiv "osoba koje potkopavaju mir, sigurnost i stabilnost na Zapadnoj obali".

Riječ je o Dejvidu Čai Časadaiju (David Chai Chasdai), Jinonu Leviju (Yinon Levi), Einan Tanjil i Šalomu Zihermmanu (Shalom Zicherman), koji su dodani na spisak posebno označenih državljana i blokiranih osoba Ministarstva finansija.

U izjavi nakon objave sankcija protiv izraelskih doseljenika, Džejk Salivan (Jake Sullivan), savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je da "rekordan" skok nasilja izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali "predstavlja ozbiljnu prijetnju miru, sigurnosti i stabilnosti u Zapadnoj obali, Izraelu i regiji Bliskog istoka te ugrožava nacionalnu sigurnost i vanjskopolitičke interese Sjedinjenih Država”.

Dodao je da današnje sankcije "nastoje promicati mir i sigurnost za Izraelce i Palestince podjednako".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.