PULHWASAL-3-31

Sjeverna Koreja testirala novu krstareću raketu

Kim Jong Un izrazio "veliko zadovoljstvo" rezultatom testa, prenose državni mediji

(Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Anadolija

29.1.2024

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak saopštila da je lider Kim Jong Un nadgledao testno ispaljivanje novorazvijene strateške krstareće rakete Pulhwasal-3-31 lansirane iz podmornice tokom vikenda.

- Krstareće rakete letjele su nebom iznad Istočnog mora 7,421 sekundu i 7,445 sekundi da bi pogodile metu na ostvru - objavila je državna novinska agencija KCNA.

Testno lansiranje nije uticalo na sigurnost susjedne zemlje i nema nikakve veze sa regionalnom situacijom, navodi se u izvještaju i dodaje da je Kim izrazio "veliko zadovoljstvo" zbog rezultata testa.

Kim je rekao da je "nuklearizacija mornarice hitan zadatak i ključni zahtjev za izgradnju državnih nuklearnih strateških snaga".

Sjevernokorejski lider je također razgovarao o pitanjima vezanim za izgradnju podmornice na nuklearni pogon i drugih ratnih brodova novog tipa i “naznačio hitne zadatke koje trebaju izvršiti relevantni sektori i državne mjere koje treba preduzeti, te donio važan zaključak o načinima njihove implementacije“.

Izvještaj je došao dan nakon što je vojska Južne Koreje saopštila da je otkrila kako Sjeverna Koreja ispaljuje više krstarećih projektila iznad voda u blizini istočne luke Sinpo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.