AJOVA

Tramp ostvario uvjerljivu pobjedu na prvim republikanskim predizborima za predsjednika SAD

Demokrate iz Ajove u ponedjeljak nisu glasale za svoje predsjedničke kandidate jer je stranka promijenila kalendar nominacija

Donald Tramp. AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

S. S.

16.1.2024

Bivši predsjednik SAD Donald Trump (Tramp) ostvario je uvjerljivu pobjedu na republikanskim predizborima za predsjednika pokazuju projekcije Edison Researcha.

Tramp prema projekcijama ima minimalno 20 delegata iz Ajove, a njegovi protukandidati bivša američka ambasadorica pri UN-u Niki Hejli (Nikki Haley) i guverner Floride Ron DeSantis imaju sedam odnosno osam. Još ih nekoliko treba biti raspodijeljeno, pokazuju projekcije.

Niske temperature

Stanovnici Ajove hrabro su se suočili s ekstremno niskim temperaturama kako bi se okupili u više od 1600 škola, društvenih centara i drugih mjesta na prvim državnim zborovima birača, čime je službeno počela utrka za predsjedničke izbore 2024.

Uvjerljiva pobjeda Trumpa u Ajovi ojačala bi njegov argument da je on jedini republikanski kandidat sposoban suprotstaviti se demokratskom predsjedniku Džoo Bajdenu (Joe Biden), uprkos četiri kaznena slučaja s kojima se suočava, a koji bi ga potencijalno mogli pretvoriti u osuđenika prije izbora 5. novembra.

Ciljali drugo mjesto

I DeSantis i Hejli ciljali su na snažno drugo mjesto koje bi pokazalo da mogu spriječiti Trampov neumoljivi pohod prema republikanskoj nominaciji. Oni su izrazili uvjerenost da će nadmašiti očekivanja u Ajovi, iako niti jedan nije predvidio pobjedu.

Demokrate iz Ajove u ponedjeljak nisu glasale za svoje predsjedničke kandidate jer je stranka promijenila kalendar nominacija.

U Ajovi živi manje od jedan posto Amerikanaca, no unutarstranački izbori u toj državi važni su simbolično jer nagovještavaju u kojem će se smjeru predsjednički izbori odvijati. Ta je država važna kao prvi službeni pokazatelj koliko neki kandidat ima šansi na nacionalnoj pozornici.

Utrka republikanaca nakon Ajove seli se od države do države dok se ne utvrdi kandidat koji će se na izborima u novembru vrlo vjerovatno suprotstaviti aktuelnom demokratskom predsjedniku Bajdenu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.