TENZIJE

Različita viđenja na relaciji Tel-Aviv-Vašington: "Više nismo zvijezda na američkoj zastavi"

Sjedinjene Države saopćile su u utorak da "odbacuju" komentare izraelskih ministara koji zagovaraju povratak židovskih doseljenika u Gazu

Itamar Ben Gvir. Abir Sultan/Pool Photo via AP

S. S.

3.1.2024

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir pozvao je u ponedjeljak na povratak židovskih doseljenika u Gazu i na "poticanje" palestinskog stanovništva na iseljavanje, dan nakon sličnog poziva ministra finansija Bezalela Smotriča.

- Promicanje rješenja koje potiče iseljavanje stanovnika Gaze je neophodno. To je ispravno, pravedno, moralno i humano rješenje - izjavio je gospodin Ben Gvir tokom sastanka svoje stranke, prema objavi koju je sam podijelio na društvenim mrežama.

Sjedinjene Države saopćile su u utorak da "odbacuju" komentare izraelskih ministara koji zagovaraju povratak židovskih doseljenika u Gazu, nakon sadašnjeg rata, kao i "poticanje" palestinskog stanovništva na iseljavanje.

- Sjedinjene Države odbacuju nedavne izjave izraelskih ministara Bezalela Smotriča i Itamara Ben Gvira koji zagovaraju preseljenje Palestinaca izvan Gaze - rekao je u izjavi glasnogovornik State Departmenta Metju Miler (Matthew Miller), nazivajući te izjave "neodgovornima".

Nakon toga je uslijedila nova reakcija Itamara Ben Gvira.

- Izuzetno cijenim Sjedinjene Američke Države, ali uz dužno poštovanje više nismo zvijezda na američkoj zastavi. Sjedinjene Države su naš najbolji prijatelj, ali prije svega ćemo učiniti ono što je dobro za državu Izrael. Migracija stotina hiljada iz Gaze omogućit će stanovnicima enklave da se vrate kući i žive u sigurnosti te zaštite vojnike IDF-a - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.