LIDER SJEVERNE KOREJE

Umjesto novogodišnje čestitke, nova prijetnja: Kim Džong Un zaprijetio uništenjem Južnoj Koreji i SAD

Ako se neprijatelj odluči za vojni sukob i provokaciju protiv DNRK-a, naša bi vojska trebala zadati smrtonosni udarac, kazao je

Kim Džong Un. Platforma X

N. H.

1.1.2024

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un (Jong) naredio je vojsci da, ukoliko Južna Koreja i SAD započnu vojni sukob, "temeljito ih uništi".

- Ako se neprijatelj odluči za vojni sukob i provokaciju protiv DNRK-a, naša bi vojska trebala zadati smrtonosni udarac kako bi ih temeljito uništila mobilizirajući sva najjača sredstva i potencijale bez trenutka oklijevanja - kazao je on.

Ranije je već obećano da će lansirati nova tri špijunska satelita, izgraditi vojne bespilotne letjelice i pojačati sovj nuklearni arsenal 2024. godine, dok je Kim Džong Un rekao da američka politika čini rat neizbježnim, izvijestili su državni mediji. 

Sjevernokorejski lider je oštro kritikovao Vašington nakon petodnevnih sastanaka vladajuće stranke, na kojima su postavljeni ekonomski, vojni i vanjskopolitički ciljevi za narednu godinu. 

- Činjenica je da na Korejskom poluotoku rat može izbiti u bilo kojem trenutku -  rekao je Kim, javlja državna novinska agencija KCNA. 

Naredio je vojsci da se pripremi za "pacificiranje cijelog teritorija Južne Koreje", uključujući nuklearne bombe ako je potrebno, kao odgovor na bilo kakav napad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.