MAĐARSKI PREMIJER

Orban: Ruski napad na Ukrajinu je operacija a ne rat, drago nam je što nije

Mi Mađari nikom ne diktiramo kojim riječima treba govoriti o tome, kazao je

Viktor Orban. AP Photo/Denes Erdos, File

N. H.

21.12.2023

Viktor Orban, mađarski premijer, doveo je u pitanje narav ruske invazije na Ukrajinu. On je odbio kazati da je riječ o ratu, a svojim izborom riječi podržao je predsjednika Rusije Vladimira Putina. 

Nelogično objašnjenje

- Ovo je operacija sve dok nema objave rata između dvije zemlje - rekao je mađarski premijer na svojoj godišnjoj konferenciji za medije u Budimpešti. 

Tako je glasio Orbanov odgovor na pitanje "zašto je nedavno izbjegavao govoriti o ratu u razgovoru s Putinom".

- Mi Mađari nikom ne diktiramo kojim riječima treba govoriti o tome. Drago nam je što to nije rat - kazao je. 

S druge strane, rekao je da je Ukrajina u ratu.

Dvosmislene izjave

Orban već dugo održava dobre odnose sa Putinom, a sa ruskim predsjednikom se sastao u novembru. Mađarski premijer je dao dvosmislenu izjavu u vezi spora s Briselom o zamrznutoj 21 milijardi eura EU sredstava, koja su bila namijenjena Mađarskoj. 

On je odbacio optužbe da to pitanje želi povezati s planovima EU za daljnju pomoć Ukrajini od ukupno 50 milijardi eura, a istakao je da strogo protiv uvrštavanja ove svote u sedmogodišnji proračun EU.

Orban tvrdi kako se boji da neće ostati ništa za isplatu trenutno blokiranih miliona Mađarskoj, iako to nije tačno, navodi dpa. Međutim, on je suštinski za finansijsku potporu Ukrajini jer je i Budimpešta zainteresirana da Ukrajina postoji kao tampon-država između Mađarske i Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.