IZRAZIO NEZADOVOLJSTVO

Netanjahu razgovarao s Putinom: Kritikovao glasanje Rusije u UN-u

Rusija je u petak podržala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi na koju je vetos stavio Vašington

Netanjahu i Putin. AP / Anadolija

N. H.

10.12.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izrazio je svoje nezadovoljstvo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog ruskog glasanja za prekid vatre između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze.

- Premijer je izrazio nezadovoljstvo zbog protuizraelske pozicije koju su usvojili ruski izaslanici u UN-u i u drugim forumima - objavio je u saopćenju Netanjahuov ured, nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Rusija je u petak podržala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi na koju je vetos stavio Vašington. 

Američki predstavnik je objasnio da SAD ne podržava trenutni prekid vatre jer bi to "samo posadilo sjeme za budući rat jer Hamas nema želju za trajnim mirom".

Netanjahu je naglasio da bi svaka druga zemlja koja bi pretrpjela teroristički napad jednak onom koji su pripadnici militantne grupe Hamasa izveli 7. oktobra na Izrael reagirala "u najmanju ruku istom snagom" kojom je to učinio Izrael. 

U razgovoru s Putinom, Netanjahu je izrazio i "čvrsto neodobravanje" ruske "opasne" saradnje s Iranom, dodaje se u saopćenju. Izrazio je također zahvalnost za angažman Rusije koji je doveo do toga da Hamas oslobodi taoca s dvostrukim izraelskim i ruskim državljanstvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.