U SAMO DVIJE SEDMICE

U epidemiji kolere u Etiopiji preminule 23 osobe

Organizacija navodi u saopćenju za javnost da je nova epidemija kolere u somalskoj regiji rezultirala sa 772 potvrđena slučaja

Epidemija kolere u Etiopiji. WHO

FENA

30.11.2023

"Save the Children", globalna humanitarna organizacija, saopćila je u četvrtak da su u epidemiji kolere u istočnoj somalskoj regiji Etiopije umrle najmanje 23 osobe.

Organizacija navodi u saopćenju za javnost da je nova epidemija kolere u somalskoj regiji rezultirala sa 772 potvrđena slučaja i 23 smrtna slučaja u samo dvije sedmice.

- Smrtonosna kombinacija poplavljenih vodovodnih sistema, nedostatka osnovnih sanitarnih usluga i oštećenih postrojenja za prečišćavanje vode dovela je do porasta smrtonosne bolesti - navodi se u saopćenju.

Organizacija je također javila da su u oblasti Kelafo u somalskoj regiji njeni timovi prijavili ogroman porast broja zaraženih od kolere među djecom mlađom od pet godina, koja čine skoro 80 posto potvrđenih slučajeva.

U ovom je mjesecu Svjetski program za hranu Ujedinjenih nacija objavio je da je oko 20 preminulo, a 12.000 domaćinstava raseljeno zbog bujičnih poplava izazvanih obilnim kišama u somalskoj regiji Etiopije.

Etiopija i susjedne Kenija i Somalija među zemljama su u regiji istočne Afrike za koje se predviđa da će doživjeti obilne kiše i poplave između oktobra i decembra, koje će pogoditi milione ljudi, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.