BLISKI ISTOK

Šta je Hezbollah: Zašto je ova organizacija važna

Hezbollah učestvuje na nacionalnim izborima od 1992. godine kada je postao značajna politička prisutnost

Nasralah rekao kako će vojno pomagati palestinski otpor. X.com

Z. K.

4.11.2023

Šta je zapravo Hezbollah i zašto je važan u aktualnom sukobu na Bliskom istoku, piše BBC.

Hiljade boraca

Hezbollah je organizacija šijitskih muslimana osnovana početkom 1980-ih godina od strane najdominantnije šijitske sile u regiji, Irana, kako bi se suprotstavio Izraelu, čije su snage okupirale južni Libanon tokom građanskog rata u zemlji, piše BBC.

Hezbollah učestvuje na nacionalnim izborima od 1992. godine kada je postao značajna politička prisutnost. Oružana struja Hezbollaha je kroz historiju izvela niz smrtonosnih napada na izraelske i američke snage u Libanu, a kada je Izrael povukao svoje trupe iz Libana 2000. godine, Hezbollah je preuzeo zasluge za njihovo istjerivanje.

Od tada, Hezbollah je održavao hiljade boraca i ogromno raketno naoružanje na jugu Libana i i dalje se protivi izraelskom prisustvu u spornim granicama. Zapadne države, Izrael, zaljevske arapske zemlje i Arapska liga označavaju ga kao “terorističku organizaciju”.

Uključili se u sukobe

Godine 2006. izbio je potpuni rat između Hezbollaha i Izraela, potaknut Hezbollahovim prekograničnim napadom. Izraelske trupe su invazijom južnog Libana pokušale eliminirati prijetnju od Hezbollaha, međutim, Hezbollah je preživio i od tada je povećao broj svojih boraca i stekao novo i bolje oružje.

Podsjetimo, ova grupa se aktivno uključila u sukob sa Izraelom 8. oktobra, dan nakon sukoba Izraela i Hamasa. Vođa ove grupe, Hasan Nasralah (Hassan Nasrallah), jučer je rekao kako će i dalje vojno pomagati palestinski otpor. Dodao je i da je 57 vojnika Hezbollaha poginulo od početka sukoba Hamasa i Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.