NESLAGANJA U IZRAELU

Izraelski ambasador nosi žutu zvijezdu u UN-u, žrtve ga napale

Danas ćemo nositi plavo-bijelu zastavu, a ne žutu zvijezdu - rekao je Dabi Dayan na X-u

Izraelski ambasador u UN-u. Instagram

D. H.

31.10.2023

Predsjednik Yad Vashema, vodećeg centra za sjećanje na holokaust sa sjedištem u Jerusalemu, kritizirao je izraelskog ambasadora u UN-u zbog odluke da nosi žutu zvijezdu tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, rekavši da taj potez "sramoti i žrtve holokausta i Izrael".

- Žuta zvijezda simbolizira bespomoćnost jevrejskog naroda i prepuštenost Jevreja na milost i nemilost. Danas imamo neovisnu državu i jaku vojsku. Mi smo gospodari svoje sudbine. Danas ćemo nositi plavo-bijelu zastavu, a ne žutu zvijezdu - rekao je Dabi Dayan na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džilad  (Gilad) Erdan jučer je na rever stavio žutu zvijezdu - simbol koji su oni židovske vjere bili prisiljeni nositi u Evropi pod nacističkom okupacijom tokom holokausta - u znak protesta protiv odluke Vijeća sigurnosti UN-a da ne osudi Hamas za teroristički napad 7. oktobra.

Erdan i ostali članovi izraelske delegacije nosili su žute naljepnice Davidove zvijezde s natpisom "Nikada više" u sredini kao uvredu šutnji Vijeća sigurnosti.

- Od ovog dana, svaki put kad me pogledate, sjetit ćete se što znači šutjeti pred zlom. Baš kao i moji roditelji, djedovi i bake miliona Jevreja, moj tim i ja nosit ćemo žute zvijezde - rekao je.

- Nosit ćemo ovu zvijezdu sve dok ne osudite zločine Hamasa i zatražite hitno oslobađanje naših talaca. Hodamo sa žutom zvijezdom kao simbolom ponosa, podsjetnikom da smo se zakleli da ćemo se boriti i obraniti se - rekao je Erdan u ponedjeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.