OŠTRE REAKCIJE

Izraelci razočarani zbog UN-ove rezolucije: Ovo je mračan dan za čovječanstvo

Njen cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti, rekao je ambasador Erdan

Ujedinjene nacije. AP

S. S.

28.10.2023

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan poručio je da je sramotna UN-ova rezolucija, kojom se traži traži trenutno, trajno i održivo primirje u Gazi.

- Stidite se. Ovo je mračan dan za UN i čovječanstvo. Ova smiješna rezolucija ima obraza pozivati na primirje. Njen cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti - rekao je.

Američka ambasadorica Linda Tomas Grinfild (Thomas-Greenfield) kazala je da se dokumentom daje legitimitet Hamasovoj brutalnosti.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv tako sročene rezolucije. Uz Izrael i SAD, među njima je bila i Hrvatska. Od članica EU-a pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka. Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Irsku i Belgiju da budu "za".

- Rezolucija šalje snažnu poruku da je stvarno bilo dosta. Ovaj rat mora stati, pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze - rekao je palestinski predstavnik pri UN-u Rijad Mansur novinarima.

Rezolucija je usvojena u vrijeme pojačanih izraelskih napada na Gazu koji mnogi vide početkom kopnene invazije na to područje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.