UŽIVA ČOVJEK

Izraelski rezervisti bijesni: "Dok sam ja na prvoj liniji, pogledajte gdje je Netanjahuov sin"

Jair uživa u svom životu u Majami Biču dok sam ja na prvoj liniji - rekao je jedan vojnik

A. A

D. H.

25.10.2023

Izraleski vojnici koji su se dobrovoljno prijavili da se pridruže ratu protiv Hamasa osudili su sina premijera Benjamina Netanjahua, jer je ostao u Sjedinjenim Državama i "napustio" svoju zemlju. Stotine Izraelaca vratile su se kući nakon što je vojska regrutirala više od 300.000 rezervista da se bore u najvećoj mobilizaciji u historiji zemlje.

Preselio na Floridu

Najstariji sin Benjamina Netanjahua Jair preselio se na Floridu ranije ove godine i ondje ostao. S 32 godine ispunjava uvjete za rezervnu dužnost, koja završava s 40 godina. 

- Jair uživa u svom životu u Majami Biču dok sam ja na prvoj liniji - rekao je jedan vojnik koji je tražio da ostane anoniman iz sigurnosnih razloga.

Dobrovoljac na izraelskom sjevernom ratištu, koje je svakodnevno izloženo sve većoj paljbi Hezbolaha koji podržava Iran u južnom Libanonu, rekao je za "The Times" da ovo izaziva nepovjerenje i bijes među rezervistima. "Mi smo ti koji napuštamo svoj posao, svoje porodice, svoju djecu, kako bismo zaštitili svoje porodice kod kuće i zemlju. Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na ratište, ali Jair još nije ovdje. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u vodstvo zemlje", rekao je.

"Gdje je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu?"

Iako nikada nije bio vojnik, Jair je odslužio obaveznu vojnu službu i radio u jedinici portparola Izraelskih obrambenih snaga (IDF). Jair se preselio u Sjedinjene Države nakon kontroverze u vezi s njegovim aktivnostima na društvenim mrežama. Premijerov sin izazvao je negodovanje javnosti nakon što je stotine tisuća Izraelaca koji su protestovali protiv vladinih reformi pravosuđa nazvao "teroristima" i optužio Sjedinjene Države za finansiranje nemira.

- Vratio sam se iz SAD, gdje imam posao, život, svoju porodicu - rekao je drugi rezervist, koji je, također, želio ostati anoniman i priprema se za raspoređivanje na južni front. 

- Nema šanse da ostanem ondje i napustim svoju zemlju, svoj narod, u ovom kritičnom trenutku. Gdje je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu? Ovo je trenutak koji najviše ujedinjuje nas kao Izraelce u novijoj historiji i svako od nas trebao bi biti ovdje upravo sada, uključujući i premijerovog sina - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.