PREDSJEDNIK PALESTINE

Abas: Akcije Hamasa ne predstavljaju naš narod

PLO je jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda, rekao je

Mahmud Abas. AP

H. J. I.

16.10.2023

Predsjednik Palestine Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) rekao je u nedjelju da politika i akcije Hamasa "ne predstavljaju palestinski narod", prenijela je palestinska novinska agencija Wafa.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) je jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda, dodao je, tokom razgovora s predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom (Nicolas).

Neselektivni napadi Izraela

Prema saopćenju venecuelanskog ministarstva vanjskih poslova, Maduro i Abas razgovarali su o užasnoj situaciji u Pojasu Gaze nakon neselektivnih napada Izraela.

Maduro je ponovno potvrdio bezuvjetnu podršku Venecuele palestinskoj stvari i njenoj vlasti i ponudio 30 tona humanitarne pomoći za palestinski narod koja će biti poslana u sljedećih nekoliko dana, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su se oba lidera složila zahtijevati trenutni prekid vatre i uspostavu koridora za humanitarnu pomoć, kao i povratak na međunarodnu zakonitost.

PLO predstavlja palestinski narod

Prvi izvještaj WAFA-e o Abasovom pozivu uključivalo je rečenicu: 

- Predsjednik je također naglasio da politike i akcije Hamasa ne predstavljaju palestinski narod, a politike, programi i odluke (Oslobodilačke organizacije Palestine) predstavljaju palestinski narod kao njihov jedini legitimni predstavnik.

Nekoliko sati kasnije, izraz je ispravljen tako da glasi:

- Predsjednik je također naglasio da politike, programi i odluke PLO-a predstavljaju palestinski narod kao njihov jedini legitimni predstavnik, a ne politike bilo koje druge organizacije.

Nije odmah bilo jasno zašto je referenca na Hamas uklonjena. Abasov ured ili WAFA nisu odmah komentirali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.