SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

Palestinski predstavnik u UN-u: Izraelsko bombardiranje Gaze je genocid

Podsjećamo, militanti Hamasa izveli su u subotu svoj najsmrtonosniji napad u historiji Izraela

Rijad Mansur. AP Photo/Seth Wenig, File

S. S.

11.10.2023

Palestinski predstavnik u Ujedinjenim narodima Rijad Mansur (Riyad Mansour) nazvao je genocidom bombardiranje Gaze od strane izraelskih snaga.

Militanti Hamasa izveli su u subotu svoj najsmrtonosniji napad u historiji Izraela, kada su naoružani napadači divljali po izraelskim gradovima, ubivši više od 1000 ljudi i odvodeći desetke talaca u Gazu. Izrael je uzvratio zračnim udarima na Gazu koji su sravnili cijele četvrti dok se priprema za moguću kopnenu ofanzivu.

Izraelski ministar obrane Ioav Galant (Yoav Gallant) izazvao je međunarodnu osudu najavivši u ponedjeljak potpunu blokadu kako bi se spriječio dovoz hrane i goriva u Gazu, dom za 2.3 miliona ljudi. Galant je rekao da se Izrael bori protiv "zvjerskih ljudi".

- Takva očigledna dehumanizacija i pokušaji da se narod bombardira, da se koristi izgladnjivanje kao metoda ratovanja i da se iskorijeni njihova nacionalna egzistencija - nisu ništa manje nego genocidni - napisao je palestinski predstavnik u UN-u Rijad Mansur u pismu Vijeću sigurnosti UN-a, objavio je Reuters.

- Ova djela predstavljaju ratne zločine - napisao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.