METJU MILER

Portparol State Departmenta: Ubistvo napadača na Kosovu ne može se izjednačiti sa ubistvom policajca

SAD snažno osuđuje koordinirane i nasilne napade na kosovsku policiju 24. septembra, poručio je Miler

Metju Miler. AP

H. J. I.

28.9.2023

Sjedinjene Američke Države protive se nastojanjima da se ubistvo kosovskog policajca Afrima Bunjakua izjednači s napadačima koji su sudjelovali u njegovom ubistvu, rekao je portparol State Departmenta Metju Miler (Matthew Miller).

Miler je naglasio kako oni koji su učestvovali u sukobu moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Koordinirani i nasilni napadi

- Bili smo vrlo jasni: SAD snažno osuđuje koordinirane i nasilne napade na kosovsku policiju 24. septembra i izražavamo saučešće porodici narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti. Protivimo se pokušajima izjednačavanja tragične smrti narednika kosovske policije Afrima Bunjakua sa smrću osoba koje su sudjelovale u ubistvu policajca. Odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde kroz transparentan istražni proces. Istraga je u toku - rekao je Miler.

Kosovska policija je 24. septembra napadnuta u Banjskoj kod Zvečana, dok je provodila operaciju uklanjanja barikade postavljene na cesti. U napadu je ubijen narednik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih policajaca je ranjeno, prenosi Telegrafi.com.

Trojica napadača ubijena

Osumnjičeni napadači, kojih je prema procjeni kosovskih vlasti bilo oko 30, sklonili su se u samostan Banjska i odatle su nastavljeni sukobi s policijom.

Trojica osumnjičenih napadača ubijena su u razmjeni vatre, dok su četiri osobe uhapšene za ovaj napad koji Kosovo smatra terorističkim i za njega krivi Srbiju. Beograd je negirao da je umiješan u ovaj događaj.

U Srbiji je 27. septembar proglašen za dan žalosti za trojicom ubijenih Srba u Banjskoj. Ovu odluku kritizirala je i Evropska unija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.