STABILNOST I PROSPERITET

Predsjednik Južne Koreje: Sjevernokorejsko nuklearno pitanje ne treba biti prepreka odnosima s Kinom

Zatražio saradnju Kine u omogućavanju brzog trilateralnog samita koji uključuje Južnu Koreju, Japan i Kinu, dok je kineska strana obećala brz odgovor

Yoon Suk-yeol i Li Qiang. AP

Anadolija

7.9.2023

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao je u četvrtak kineskom premijeru Li Qiangu da sjevernokorejsko nuklearno pitanje ne bi trebalo biti "prepreka" bilateralnim odnosima između Seula i Pekinga.

Tokom sastanka s kineskim zvaničnikom u Džakarti, u Indoneziji, na marginama samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), južnokorejski predsjednik pozvao je Peking "da preuzme odgovornu ulogu" po pitanju Pjongjangu, javila je agencija Yonhap News sa sjedištem u Seulu.

- Kina je voljna raditi s Južnom Korejom kako bi pogurala razvoj odnosa dviju država u skladu s vremenom, kako bi bolje koristila ljudima obje zemlje i promovisala mir, stabilnost i prosperitet u regionu - rekao je Li južnokorejskom predsjedniku Yoonu, javili su kineski mediji.

Yoon je zatražio saradnju Kine u omogućavanju brzog trilateralnog samita koji uključuje Južnu Koreju, Japan i Kinu, dok je kineska strana obećala brz odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.