IZVJEŠTAJ UN-A

Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje, finansira se kibernetičkim napadima

Velik izbor strane robe brzo se ponovno pojavio, napisali su promatrači

Kim Jong un. KCNA

A. O.

11.8.2023

Sjeverna Koreja nastavila je 2023. razvijati nuklearno oružje i proizvoditi nuklearni fisijski materijal, izbjegavajući sankcije UN-a kojima je cilj prekinuti finansiranje nuklearnih programa i programa balističkih projektila Pjongjanga, navodi se u neobjavljenom izvještaju UN-a.

- Nakon rekordnog nivoa kibernetičkih krađa u 2022., procijenjene na 1.7 milijardi dolara, hakeri iz DNRK (Sjeverne Koreje) navodno su nastavili uspješno ciljati kriptovalute i druge finansijske razmjene na globalnom nivou - napisali su nezavisni promatrači sankcija u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a koje je Reuters jučer dobio na uvid.

Kibernetički napadi

Promatrači, koji dvaput godišnje podnose izvještaj Vijeću, ranije su optuživali Sjevernu Koreju da koristi kibernetičke napade kako bi pomogla u finansiranju svojih nuklearnih i raketnih programa. Sjeverna Koreja je odbacila optužbe o hakiranju ili drugim kibernetičkim napadima.

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima u Njujorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar o izvještaju.

Smjena generala

Ranije jučer, sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un smijenio je vrhovnog vojnog generala i pozvao na dodatne pripreme za mogućnost rata, povećanje proizvodnje oružja i proširenje vojnih vježbi, pisao je jučer tamošnji medij KCNA.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a zbog svojih nuklearnih programa i programa balističkih projektila od 2006. Te su mjere jednoglasno ojačane tokom godina, ali 15-člano tijelo sada je u mrtvoj tačci jer Kina i Rusija guraju njihovo ublažavanje kako bi uvjerile Pjongjang da se vrati razgovorima o denuklearizaciji.

UN-ovi promatrači sankcija rekli su da su hakeri koji rade za sjevernokorejski Glavni ured za izviđanje (RGB), njenu glavnu obavještajnu agenciju, "nastavili koristiti sve sofisticiranije kibernetičke tehnike za krađu sredstava i informacija".

- Firme u sektoru kriptovaluta, odbrane, energetike i zdravstva bile su posebno ciljane - napisali su u sažetku izvještaja koji bi trebao biti objavljen sljedećih sedmica.

Dodaje se da je DNRK nastavila s pristupom međunarodnom finansijskom sistemu i također se uključila u nezakonite finansijske operacije.

Nezakonit izvoz uglja

Promatrači su saopćili o kontinuiranom nezakonitom izvozu uglja i "bogatom izboru mjera za izbjegavanje sankcija koje provode brodovi koji isporučuju rafinirane naftne proizvode u DNRK". Sjeverna Koreja je također nabavila 14 novih brodova kršeći sankcije.

- Iako su granice zemlje i dalje uglavnom zatvorene, obujam trgovine se povećao, uglavnom zbog ponovnog pokretanja željezničkog saobraćaja. Velik izbor strane robe brzo se ponovno pojavio - napisali su promatrači, dodajući da su nastavili istraživati nezakoniti uvoz luksuzne robe.

Promatrači su rekli da također istražuju navodni sjevernokorejski izvoz vojne komunikacijske opreme i streljiva te "moguće slučajeve prodaje oružja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.