OŠTRE OSUDE

NATO i saveznici pojačavaju nadzor i izviđanje u Crnom moru

Saveznici su istakli da je nova ruska zona upozorenja u Crnom moru, unutar ekskluzivne ekonomske zone Bugarske, stvorila nove rizike

Osigurati siguran prolaz brodovima. Farm Europe

Z. K.

27.7.2023

NATO je najavio da će pojačati nadzor nad područjem Crnog mora nakon povlačenja Rusije iz sporazuma o žitu koji je olakšao prolazak izvoza žitarica kroz region. Kremlj je napao ukrajinske luke i proglasio široka područja Crnog mora nesigurnim za otpremu.

Rastuća prijetnja

- Saveznici i Ukrajina oštro su osudili odluku Rusije da se povuče iz sporazuma o žitu u Crnom moru i njene namjerne pokušaje da zaustave ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda od kojeg zavise stotine miliona ljudi širom svijeta. NATO i saveznici pojačavaju nadzor i izviđanje u Crnom moru, uključujući pomorske patrolne avione i bespilotne letjelice - navodi se u saopćenju NATO-a.

Prošle sedmice Rusija je odlučila da neće biti dio sporazuma koji je omogućio protok žita iz Ukrajine u zemlje Afrike, Bliskog istoka i Azije gdje glad predstavlja rastuću prijetnju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Inicijativa za crnomorsko žito biti suspendovana dok se ne ispune zahtjevi da se ruska hrana i đubrivo isporuče svijetu.

Nesigurno za plovidbu

U saopćenju NATO-a kritikuje se izjava Moskve da su dijelovi međunarodnih voda Crnog mora privremeno nesigurni za plovidbu.

- Saveznici su istakli da je nova ruska zona upozorenja u Crnom moru, unutar ekskluzivne ekonomske zone Bugarske, stvorila nove rizike za pogrešnu procjenu i eskalaciju, kao i ozbiljne prepreke za slobodu plovidbe - saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.