PRVI PUT OD 1981.

Američka podmornica naoružana nuklearnim projektilima uplovila u vode Južne Koreje

Nakon nedavnih medijskih izvještaja da bi SAD uskoro mogle rasporediti nuklearne podmornice na Korejskom poluostrvu

Američka nuklearna podmornica. U.S. Navy

Anadolija

18.7.2023

Prvi put od 1981. godine američka podmornica naoružana nuklearnim projektilima uplovila je u vode Južne Koreje.

Kurt Kempbel (Kurt Campbell), koordinator američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost za pitanja Indo-Pacifika, objavio je vijest o pristaništu u južnoj luci Busan tokom prvog sastanka Nuklearne konsultativne grupe (NCG) između Seula i Vašingtona.

- Dok razgovaramo, američka nuklearna podmornica ulazi u luku u Busanu - rekao je Kempbel na sastanku.

Nuklearne podmornice

Nakon nedavnih medijskih izvještaja da bi SAD uskoro mogle rasporediti nuklearne podmornice na Korejskom poluostrvu, Sjeverna Koreja je prošle sedmice objavila izjavu u kojoj se protivi tom potezu.

Napominjući da će ovo biti prvi put da se američko strateško nuklearno oružje pojavi na Korejskom poluotoku od 1981. godine, Pjongjang je optužio Washington za "najneskriveniju nuklearnu ucjenu".

Provokativna vojna akcija

Pjongjang je tada nepotvrđeni potez nazvao "provokativnom vojnom akcijom" i rekao da "jasno dokazuje da se situacija na Korejskom poluostrvu približava nuklearnom sukobu".

Seul i Washington su u utorak imali prvi zajednički sastanak NCG-a.

- Ako pogledate nedavne aktivnosti Sjeverne Koreje, čini se da je donijela odluku da je bolje izvršiti pritisak na Južnu Koreju nuklearnim kapacitetima i preuzeti prednost na Korejskom poluostrvu - rekao je zamjenik južnokorejskog ministra odbrane Shin Beom-chul.

Najnoviji razvoj događaja uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja probno ispalila interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-18.

Pjongjang je ove godine lansirao 12 projektila, uključujući rakete interkontinentalne balističke klase Hwasong-15, Hwasong-17 i Hwasong-18, kao i svoj prvi vojni špijunski satelit u maju, iako se ovaj srušio u Korejsko more.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.