KRUNISANI U LONDONU

Škotska obilježava krunisanje kralja Čarlsa

Taj 74-godišnjak je naslijedio svoju majku na mjestu kralja Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih kraljevstava

Kralj sa kraljicom. Instagram

FENA

5.7.2023

Škotska će u srijedu obilježiti krunisanje kralja Čarlsa (Charles) i njegove supruge Kamile (Camilla) velikom procesijom, preletom aviona i izražavanjem zahvalnosti.

Čarls i Kamila krunisani su u londonskoj Westminsterskoj opatiji u maju pred stotinjak svjetskih čelnika, u najvećem svečanom dešavanju u Britaniji u posljednjih sedam decenija.

Taj 74-godišnjak je naslijedio svoju majku na mjestu kralja Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih kraljevstava nakon što je kraljica Elizabeta preminula u septembru.

U znak pažnje na historijsku činjenicu da su Engleska i Škotska imale različite monarhe sve do ujedinjenja kruna 1603. godine, u srijedu će se, međutim, održati odvojene škotske proslave povodom njegovog krunisanja.

Narodna procesija, u kojoj će učestvovati stotinjak ljudi koji predstavljaju različite aspekte škotskog života, i kraljevska procesija, sa stotinama službenika, održat će se duž Kraljevske milje u Edinburgu.

Na službi zahvalnosti u gradskoj katedrali St Giles, Čarlsu će biti uručene počasti Škotske - dragulji škotske krune - uključujući novi mač Elizabeth, nazvan po njegovoj majci i napravljen da zamijeni onaj koji je papa Julije IV 1507. godine poklonio škotskom kralju Jakovu, ali je sada previše krhak za upotrebu.

- Počasti Škotske imaju ogroman historijski značaj, jer su bile prisutne na brojnim velikim ceremonijalnim dešavanjima u proteklih 500 godina - izjavio je škotski premijer Humza Yousaf.

- Dizajniran i pažljivo izrađen od nekih od najboljih škotskih zanatlija, Elizabethin mač je prikladna počast pokojnoj kraljici dok se Škotska sprema da dočeka novog kralja i kraljicu - kazao je.

Kamen sudbine, historijski simbol škotske monarhije i nacije, bit će premješten u katedralu radi službe, za koju je kralj naručio pet novih muzičkih djela.

Čarlsu će se pridružiti njegov najstariji sin i nasljednik, princ Vilijam (William) i njegova supruga Kejt (Kate), prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.