PLAĆENICI

Prigožin optužio ruski vojni vrh da je napao Wagner, pokrenut krivični postupak protiv njega

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o situaciji oko Prigožina

Prigožin. Telegram

S. S.

23.6.2023

Šef plaćeničke vojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin optužio je danas ruski vojni vrh za napad na Wagnerov vojni kamp i ubistvo velikog broja njegovih boraca.

- Podmuklo su nas prevarili. Bili smo spremni na ustupke ministarstvu odbrane, htjeli smo im predati oružje i pronaći rješenje kako dalje braniti našu zemlju. Ali ti se nitkovi nisu smirili - rekao je Prigožin na Telegramu, a prenosi CNN.

- Vidjeli su da nas nisu slomili pa su napali naše kampove. Ubijen je ogroman broj naših boraca, naših saboraca. Na desetke njih. Uskoro ćemo odlučiti kako odgovoriti na te zločine. Sljedeći korak je naš - dodao je.

Zbog ove Prigožinove izjave u Rusiji je protiv njega pokrenut krivični postupak za poticanje na oružanu pobunu, objavio je ruski Nacionalni odbor za borbu protiv terorizma, objavila je ruska državna agencija Tass.

- Optužbe koje se šire u ime Jevgenija Prigožina nemaju temelja. U vezi s ovim izjavama, FSB Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog pozivanja na oružanu pobunu. Zahtijevamo hitno zaustavljanje nezakonitih radnji - navodi se u izjavi Nacionalnog odbora za borbu protiv terorizma.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o situaciji oko Prigožina, te da se poduzimaju sve potrebne mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.