VOJNI IZVORI

Sukobljene strane u Sudanu postigle sporazum o dvodnevnom primirju

Glavne sporne tačke između dvije vojne formacije odnose se na vremenski okvir i metode ujedinjenja oružanih snaga Sudana

Sukobi između dvije vojne formacije izbili su u blizini vojne baze u Meroweu. FENA

FENA

17.6.2023

Sukobljene strane u aktuelnim borbenim akcijama u Sudanu postigle su sporazum o dvodnevnom prekidu vatre koji stupa na snagu u nedjelju, javio je u subotu televizijski kanal Sky News Arabia.

Televizijski kanal citirao je riječi vojnih izvora da su se vojska Sudana i paravojne Snage za brzu podršku te zemlje dogovorili "da poštuju režim prekida vatre u nedjelju i ponedjeljak zbog humanitarnih pitanja".

Nije bilo informacija o uslovima zaključenog sporazuma o prekidu vatre i o mogućim posrednicima uključenim u proces pripreme sporazuma.

Napetosti u Sudanu eskalirale su u jeku nesuglasica između načelnika vojske Abdela Fataha al-Burhana, koji je i na čelu vladajućeg Vijeća za suverenitet, i zapovjednika paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti, koji je al-Burhanov zamjenik u vijeću.

Glavne sporne tačke između dvije vojne formacije odnose se na vremenski okvir i metode ujedinjenja oružanih snaga Sudana, kao i na to ko bi trebao biti imenovan za vrhovnog zapovjednika vojske - karijerni vojni oficir koji je al- Burhanova poželjna opcija, ili izabrani civilni predsjednik, kako Dagalo insistira.

Sukobi između dvije vojne formacije izbili su u blizini vojne baze u Meroweu i u prijestolnici Khartoumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.