TRŽNI CENTAR DALAS

Napadač koji je ubio osam osoba u Teksasu na odjeći imao simbol neonacista

Najmanje tri povrijeđene žrtve su još uvijek u kritičnom stanju

Sa lica mjesta. AP

A. O. / BBC

8.5.2023

Vlasti Teksasa su identificirale teško naoružanog napadača koji je ubio osmero ljudi, uključujući djecu u trgovačkom centru u Dalasu, kao 33-godišnjeg Maurisia Garsiu (Mauricia Garciu).

Napadača je ubio policajac koji se nalazio na toj lokaciji zbog druge dojave. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je potvrdio kako je Garsia u subotnjem napadu koristio pušku AR-15 i nosio borbenu opremu, prenosi BBC.

Simbol na odjeći

Istražitelji koje citiraju američki mediji navode da je Garsia možda imao veze s krajnjom desnicom, zbog simbola kojeg je nosio na odjeći. Dva izvora su za CBS rekla kako je na odjeći imao slova RWDS, što znači "Right Wing Death Squad", za koju se vjeruje da je neonacistička skupina.

Neki članovi ekstremističkih skupina viđeni su u javnosti posljednjih godina s oznakama na kojima je pisalo "RWDS", navodi Southern Poverty Law Center, organizacija koja prati i izvještava o ekstremizmu. Policija je pretražila obližnji hotel u kojem je Garsia odsjeo, kao i kuću u gradu. Pucao je na kupce u trgovačkom centru Allen Premium Outlets u sjevernom predgrađu Dalasa.

Najmanje tri povrijeđene žrtve su još uvijek u kritičnom stanju. Napadač je kod sebe imao i pištolj, a dodatno oružje i streljivo pronađeno je u njegovom automobilu, rekao je istražitelj.

Potraga za tragovima

Fotografija koju je dobio CNN prikazuje napadača kako leži na zemlji nakon što je upucan, a puška se nalazi u njegovoj blizini.

Odjeven je u crnu pancirku i čini se da ima nekoliko dodatnih spremnika pričvršćenih. Istražitelji provjeravaju društvene mreže i internetske račune u potrazi za tragovima kako bi utvrdili je li Garsia bio povezan s nasilnim ekstremističkim skupinama. Bajden je pozvao na zabranu jurišnih pušaka, poput one koja je korištena u ovom napadu.

Potvrđujući da su u napadu ubijena djeca, Bajden je dodao da "previše porodica ima prazne stolice za svojim stolovima", te je još jednom pozvao svoje političke protivnike u Republikanskoj stranci da podrže strožu kontrolu oružja. Garsia je navodno radio kao zaštitar i nije imao ozbiljan kriminalni dosje.

"Vidjeli smo iskre kako frcaju"

Baza podataka teksaškog odjela za javnu sigurnost potvrđuje kako je napadač prošao obuku za rukovanje vatrenim oružjem. Postoji i snimka na kojoj osumnjičenik izlazi iz svog vozila na parkiralištu trgovačkog centra i otvara vatru na ljude koji su hodali u blizini bez upozorenja. Žena koja radi u trgovačkom centru je ispričala kako je za napad saznala nakon što joj je mušterija rekla da "zatvori vrata".

- Bila sam zbunjena. Sljedeće što znate, čuju se pucnjevi... sve što čujete je 50, 60 pucnjeva. Ostali smo mirni koliko smo mogli, pokušali smo zadržati naše kupce mirnima... zatvorili smo vrata, sve je bilo zatvoreno. Niko nije mogao ništa kupiti. Svi smo se skrivali otraga - kazala je.

Elaine Penicaro, još jedna svjedokinja, rekla je da je završavala svoju kupovinu kada je čula pucnjeve.

- Tako da smo nekako jednostavno svi stali. Ali onda sekundu kasnije, kao pop, pop, pop, pop, pop. I vidjeli smo iskre kako frcaju kao da je točno ispred nas. Tako da smo samo utrčali u trgovinu Converse. Zaključali su vrata. Svi smo se sagnuli straga - i tu smo ostali - navela je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.