NEVJEROVATNA CIFRA

Fox News pristao na nagodbu: Evo koliko će morati platiti zbog laži o krađi izbora

Dogovor je objavljen nekoliko sati nakon što je porota položila zakletvu na Vrhovnom sudu u Deleveru

Konferencija za medije nakon dogovora. AP Photo/Julio Cortez

S. S.

19.4.2023

Fox News je jučer u zadnji tren postigao nagodbu s kompanijom Dominion Voting Systems i pristao platiti više od 787 miliona dolara za okončanje dvogodišnje pravne bitke. To je najviši javno poznat iznos nagodbe za klevetu u historiji SAD-a koji je platila neka medijska kompanija.

Dogovor je objavljen nekoliko sati nakon što je porota položila zakletvu na Vrhovnom sudu u Deleveru. Glasine o nagodbi kružile su sudnicom kada je, nakon pauze za ručak, postupak dramatično zaustavljen na gotovo tri sata bez ikakvog objašnjenja, piše CNN.

- Stranke su riješile svoj slučaj - rekao je sudac Erik Dejvis prije nego što je raspustio porotu.

Preuzimanje odgovornosti

Ova nagodba predstavlja preuzimanje odgovornosti, rekao je advokat Dominiona Džastin Nelson (Justin Nelson).

- Da bi naša demokratija opstala još 250 godina, a nadamo se i mnogo duže, moramo dijeliti predanost činjenicama... Današnji dan predstavlja glasnu podršku istini i demokratiji - rekao je.

Fox je poručio u izjavi da "priznaje odluke suda kojima se određene tvrdnje o Dominionu smatraju netačnima", referirajući se na Dejvisovu nedavnu presudu da je 20 emisija Fox Newsa s kraja 2020. sadržavalo očito neistinite tvrdnje da je Dominion namjestio predsjedničke izbore.

Međutim, Fox neće morati u eteru priznati da je širio laži o Dominionu, rekao je predstavnik Dominiona za CNN.

Isplata od 787.5 miliona dolara otprilike je polovina od 1.6 milijardi dolara koje je Dominion prvobitno tražio, iako je to gotovo 10 puta više od vrijednosti kompanije iz 2018. i otprilike osam puta više od njenih godišnjih prihoda u 2021., prema sudskim podnescima.

U posljednjem trenutku

Dogovor u posljednjem trenutku znači da je pomno posmatrani slučaj gotov i da neće ići na suđenje. Nagodbom s Dominionom utjecajni šefovi Fox Newsa i istaknuti voditelji izbjegli su svjedočenja o svom izvještavanju o izborima 2020., koje je bilo puno laži o prevari glasača.

Popis svjedoka uključivao je predsjednika Fox Corporationa Ruperta Murdoka, njegovog sina i izvršnog direktora Lahlena i voditelje Foxa poput Šona Hanitija i Takera Karlsona.

Inkriminirajući mailovi, poruke i svjedočenja objavljeni su tokom slučaja i otkrilida su te osobe, kao i mnogi drugi na Foxu, 2020. privatno izjavile da su tvrdnje o lažiranju glasova protiv Dominiona besmislice. Ali su u programu svejedno širili laži.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.