PJONGJANG

Sjeverna Koreja proslavila izgradnju 10.000 stanova

Kim je kazao da je projekt izgradnje stanova dugo planiran te predstavlja "glavni prioritet" Radničke stranke Koreje i države

Kim Jong Un. AP

S. S.

17.4.2023

Sjeverna Koreja održala je u nedjelju ceremoniju povodom završetka izgradnje 10.000 novih, savremenih stanova u novoizgrađenoj četvrti Hwasong u Pjongjangu, obavijestio je tamošnji državni medij KCNA.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un učestvovao je u ceremoniji, kao i niz visokih vladinih dužnosnika, uključujući i premijera vlade Kim Tok Huna, navodi se u izvještaju.

Kim je kazao da je projekt izgradnje stanova dugo planiran te predstavlja "glavni prioritet" Radničke stranke Koreje i države, a ponovno je iznio i svoju ideju da Pjongjang postane "svjetski poznati" grad.

Do ceremonije dolazi dva mjeseca nakon što je Kim u februaru započeo s još jednim stambenim projektom, koji je KCNA opisala kao "još jednu luksuznu ulicu socijalizma punu sreće ljudi".

Sjeverna Koreja je 2021. objavila planove za izgradnju 50.000 novih stanova u glavnom gradu tokom pet godina. Od tada je pokrenula niz građevinskih projekata, od kojih su neki još u toku zbog, kako sumnjaju u inostranstvu, nestašica hrane u toj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.