"AVAZ" U ATINI

Kolijevka evropske civilizacije: Impresivni prizori iz prijestolnice Grčke

Ovo je jedna od najstarijih i najpoznatijih metropola i najznačajniji je ekonomski, privredni, politički, obrazovni i kulturni centar

S. Fijuljanin - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+28
S. Fijuljanin

6.4.2023

Glavni grad Grčke Atina, koji se često naziva i kolijevkom evropskih civilizacija.

Ovo je jedan najstarijih i najpoznatijih metropola i najznačajniji je ekonomski, privredni, politički, obrazovni i kulturni centar.

Nalazi se na poluotoku Atika, u urbanoj zoni živi nešto više od 3 miliona, a u širom području oko 4 miliona.

Sačuvali najbolje

Ovaj grad je veličanstvena metropola koja je od svoje prošlosti sačuvala ono najbolje, a urbanizacija nije previše utjecala na njen mediteranski šarm po kome je prepoznatljiva.

Akropolj je za većinu prva asocijacija na Atinu, a ekipa „Avaza“ obišla je jednu znamenitost. Nekada kuća bogova danas se ponosno uzdiže iznad moderne Atine. Nalazi se na 150 metara nadmorske visine i sa vrha se čitav grad vidi kao na dlanu. Nekada je bio svetilište boginje Atine, po kojoj je i sam grad dobio ime.

Najpoznatiji hram Partenon

Na njemu se nalaze najpoznatiji hramovi Stare Grčke – Partenon, Erehtejon i Hram Atine Nike. Partenon je hram boginje Atine sagrađen u petom stoljeću p.n.e. i predstavlja najsavršeniji starogrčki hram. Najstariji je primjer zlatnog presjeka u arhitekturi.

Pored Partenona nalazi se hram Erehtejon poznat po stubovima u obliku ženskih figura – karijatidama. One predstavljaju navodno prelijepe devojke koje su Grci dovodili iz Karije (Mala Azija).

U galeriji pogledajte šta je sve ekipa "Avaza" zabilježila u Atini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.