AFGANISTAN

Talibani donijeli odluku: Od bivših vojnih baza prave posebne ekonomske zone

Pilot plan će započeti prenamjenu baza u glavnom gradu Kabulu i sjevernoj pokrajini Balkh

Mulah Abdul Gani Baradar. AP

H. J. I.

19.2.2023

Talibanska vlast nastavit će s planovima za pretvaranje bivših stranih vojnih baza u posebne ekonomske zone za kompanije, rekao je u nedjelju vršitelj dužnosti zamjenika premijera za ekonomska pitanja Mulah Abdul Gani Baradar (Mullah Abdul Ghani Baradar).

Vršitelj dužnosti ministra trgovine rekao je Reutersu u decembru da njegovo ministarstvo radi na planu za bivše američke baze i da će ga podnijeti i ekonomskom odboru koji vodi vršilac dužnosti zamjenika premijera Mulah Baradar i kabinetu na odobrenje.

Postepeno preuzimanje kontrole

- Nakon temeljne rasprave, odlučeno je da Ministarstvo industrije i trgovine treba postupno preuzeti kontrolu nad preostalim vojnim bazama stranih snaga s namjerom da ih pretvori u posebne ekonomske zone - rekao je Mulah Baradar u izjavi.

Dodao je da će pilot plan započeti prenamjenu baza u glavnom gradu Kabulu i sjevernoj pokrajini Balkh.

Afganistanska ekonomija ima problema, a humanitarne agencije upozoravaju na ozbiljnu humanitarnu krizu otkako su talibani preuzeli vlast 2021. nakon što su se strane trupe povukle nakon 20 godina rata.

Zamrzavanje imovine 

Preuzimanje je izazvalo smanjenje sredstava za razvoj, zamrzavanje imovine centralne banke u stranom vlasništvu i sankcije nametnute bankarskom sektoru.

Odluka talibanske administracije da zabrani rad većini radnica nevladinih organizacija prošle godine potakla je mnoge humanitarne agencije da djelomično obustave rad dok milioni i dalje ovise o humanitarnoj pomoći.

Talibani su rekli da su usredotočeni na jačanje ekonomske samostalnosti kroz trgovinu i ulaganja. Neki strani ulagači izrazili su zabrinutost zbog serije napada, uključujući napade na hotel popularan među kineskim poslovnim ljudima, za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.