AUTOMOBIL ULETIO U PUBLIKU

Na karnevalu u Nigeriji poginulo najmanje 14 osoba

Incident se dogodio tokom popularne parade na jednoj od glavnih karnevalskih ruta

Godišnji karneval koji traje mjesec dana. Printscreen

H. J. I.

28.12.2022

Najmanje 14 ljudi je poginulo a 24 povrijeđeno kada je automobil uletio u publiku na karnevalu u južnom nigerijskom lučkom gradu Kalabaru. Sve se dogodilo jučer kada je vozač koji je prebrzo vozio izgubio kontrolu nad vozilom i uletio u masu, prenosi BBC.

Incident se dogodio tokom popularne parade na jednoj od glavnih karnevalskih ruta koja je bila zatvorena za saobraćaj vozila. Godišnji karneval koji traje mjesec dana i u okviru kog se organizuju razni događaji pokrenut je 2004. godine i ima veliku posjetu.


Karneval je postao najveća ulična zabava u Africi i privlači brojne domaće i strane turiste tokom decembra. Na događaju učestvuju bajkeri, među kojima su i poznate ličnosti iz cijele države, koji često u raznim kostimima izvode vratolomije.

Policija je saopćila da je vozač u alkoholisanom stanju izgubio kontrolu nad automobilom i uletio u masu i da je uhapšen. Guverner države Kros River Ben Ajade saopćio je da se motociklistička parada neće nastaviti i pozvao na hitnu istragu.

Ostali događaji planirani za ostatak karnevala, koji bi trebalo da se završi u novogodišnjoj noći vatrometom, nisu otkazani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.