NOVA ANALIZA

Britanci: Potpuna funkcionalnost Krimskog mosta tek u septembru 2023. godine

Za zamjenu oštećenih dionica puta bit će potrebna još tri raspona

Krimski most izgorio u požaru. PRINTSCREEN / TWITTER

A. O.

9.11.2022

Ruski napori da popravi Krimski most se nastavljaju, ali je malo vjerovatno da će on biti u potpunosti operativan barem do septembra 2023. godine, piše Britansko ministarstvo odbrane na Twitteru.

Osmog novembra drumski most je trebao biti zatvoren kako bi se omogućilo kretanje i postavljanje zamjenskog raspona od 64 metra. Za zamjenu oštećenih dionica puta bit će potrebna još tri raspona.

Iako su krimski zvaničnici tvrdili da će ovi dodatni rasponi biti postavljeni do 20. decembra, na brifingu upućenom predsjedniku Putinu dodaje se da će radovi na drugom kolovozu uzrokovati prekide u drumskom saobraćaju do marta 2023.

Zamjena oštećenog željezničkog mosta ugovorena je za završetak do septembra 2023. godine, iako je potpredsjednik ruske vlade izjavio da će rok za popravku biti ubrzan.

Jedan kolosijek je otvoren, ali je željeznički transport i dalje ograničen. Aktivnosti popravke će u velikoj mjeri zavisiti od vremenskih uslova tokom zimskih mjeseci.


Napad na Krimski most poremetio je rusku logistiku za Krim i južnu Ukrajinu, smanjujući sposobnost Rusije da premjesti vojnu opremu i trupe u to područje željeznicom ili cestom.

Oštećenje na mostu, nedavni napad na Crnomorske flote u Sevastopolju i vjerovatno povlačenje iz Hersona, sve to komplikuje sposobnost ruske vlade da naslika sliku vojnog uspjeha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.